Memperingati Hari Pekerja Sedunia Mengenang Nasib Rakyat Palestin Yang Sedang Berduka

Hari Pekerja atau Hari Buruh Antarabangsa juga merupakan cuti antarabangsa yang diraikan pada 1 Mei dalam memperingati kejayaan pergerakan buruh pada 1886 Mogok Haymarket di Chicago, Illinois. Negara-negara lain selain daripada Amerika Syarikat dan United Kingdom, di mana bentuknya mungkin berbeza dari segi konotasi. Hari 1 Mei biasanya dirujuk sebagai dirujuk sebagai Hari Buruh. Dalam kebanyakan tempat di dunia, residen keas bekerja melawan keras untuk menjadikan Hari Mei ini suatu keranda-yang dikenali hari ini.

Kanada, Amerika Syarikat, Australia, dan New Zealand meraikan Hari Buruh pada tarikh lain, yang mana ia bergantung kepada sejarah asal untuk meraikan bagaiman cuti bagaimana cuti berkenaan wujud pada tarikh tersebut. sila lihat Hari Setia (Loyalty Day) dan Hari Undang-undang(Law Day).

Hari Mei telah lama menjadi titik fokus kepada demonstrasi oleh pelbagai kumpulan sosialisme, komunisme, dan anarkisme. Dalam abad ke-20, cuti berkenaan mendapat persetujuan daripada Kesatuan Soviet; perayaan dalam negara-negara komunis semasa era Perang Dingin sentiasa mengandungi perarakan ketenteraan dan menunjukkan rakyat biasa di dalam keadaan menyokong kerajaan.

Dengan ini, B-humanity juga mengambil peluang dengan mengucapkan Selamat Hari Pekerja buat semua Rakyat Malaysia khususnya agar terus kuat bekerja sebagai satu ibadah kepada Allah swt. Disamping itu juga, jangan kita lupa dengan nasib Jutaan Rakyat Palestin yang masih berduka dan melalui detik-detik sukar Perang Taufan Al-Aqsa yang masih belum berhenti lagi. Doakan kemenangan yang sejati buat mereka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top