Angka Kematian Gempa Bumi Maghribi melebihi 3000 orang

Gempa bumi itu berukuran 6.8 magnitud, yang jarang berlaku di barat Maghribi, menurut Kajian Geologi A.S. Dua puluh minit selepas gempa bumi utama, gempa susulan magnitud 4.9 melanda wilayah itu.

Pada tahun 1960, antara 12,000 dan 15,000 orang terbunuh apabila gempa bumi berukuran 5.9 magnitud melanda kawasan pantai barat Maghribi. Tiada gempa bumi bermagnitud 6 atau lebih besar telah direkodkan dalam lingkungan 300 batu dari gempa hari Jumaat, menurut agensi itu, yang mempunyai rekod untuk kawasan itu sejak 1900.

Di bahagian utara negara itu, gempa bumi bermagnitud 6.3 melanda pada tahun 2016. Pada tahun 2004, gempa bumi berukuran 6.4 magnitud melanda wilayah itu.

Gempa bumi yang memusnahkan sebahagian besar Maghribi telah membunuh hampir 3,000 orang dan memusnahkan beribu-ribu rumah, menyebabkan ramai yang tertidur di jalanan untuk malam keempat.

Operasi menyelamat besar sedang dijalankan, dengan pasukan dari Sepanyol, Britain dan Qatar membantu tentera Maghribi – tetapi harapan semakin pudar untuk mencari mangsa yang terselamat.

Kebanyakan mangsa yang maut berada di kawasan pergunungan Al Haouz di Pergunungan Atlas Tinggi, berhampiran pusat gempa. Ramai daripada mereka yang terbunuh “terkubur” oleh serpihan yang jatuh, kata kerajaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top