10000 Hilang 3000 Meninggal Dunia : Banjir dan Ribut Landa Libya

Banjir Libya: 10,000 hilang dan 3,000 dikhuatiri maut ketika Ribut Daniel menghentam tembok air melalui bandar Derna.

Sekurang-kurangnya 10,000 hilang dan kira-kira 3,000 dikhuatiri maut di Libya selepas ribut besar mencetuskan banjir kilat yang memecah empangan, menghanyutkan bangunan dan meninggalkan mayat “terbaring di mana-mana.”

Kemusnahan datang ke bandar Derna, dan bahagian lain di timur Libya, pada malam Ahad, apabila Ribut Daniel – yang telah menyebabkan banjir maut di selatan Eropah – melanda pantai.

Letupan kuat kedengaran ketika empangan runtuh, menyebabkan banjir kilat di Wadi Derna, sungai bermusim yang mengalir dari pergunungan melalui tengah bandar dan ke laut. Dinding air yang menyapu Derna “memadamkan segala-galanya di laluannya,” kata seorang penduduk, Ahmed Abdalla.

Kira-kira satu perempat daripada bandar itu telah musnah, dan ia masih terputus sepenuhnya tanpa bekalan elektrik atau komunikasi, menurut laporan awal.

Seorang menteri kesihatan dalam pentadbiran yang mengawal timur Libya berkata lebih 3,000 orang dipercayai mati. “Jumlah orang yang hilang adalah beribu-ribu, dan jumlah kematian dijangka mencecah 10,000,” kata Othman Abdul Jalil kepada TV Al-Massar.

“Keadaan ini adalah malapetaka,” katanya. “Mayat masih terbaring di atas tanah di banyak bahagian [bandar]. Hospital dipenuhi dengan mayat. Dan ada kawasan yang masih belum kami capai.”

Pihak berkuasa sebelum ini menganggarkan seramai 2,000 orang mungkin terkorban di Derna sahaja, dengan ramai mangsa hanyut apabila empangan itu pecah.

Anggota kecemasan, termasuk tentera, pekerja kerajaan, sukarelawan dan penduduk sedang menggali runtuhan untuk memulihkan mangsa. Mereka juga menggunakan bot kembung untuk mengambil mayat dari air. Jengkaut dan peralatan lain masih belum tiba.

#FloodLibya
#StormLibya
#Pray4Libya

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top